Kolejna odsłona najlepszego połączenia – czekolady i wiśni. Tym razem w formie muffinek, które wspaniale się sprawdzają podczas letnich wypadów. Szklanka = 250 ml. Przepis z mojewypieki.com

Co będzie potrzebne (na 12 średnich muffinek):

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 100 g posiekanej czekolady (u mnie deserowa)

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszać jajka, masło i jogurt.

Połączyć mokre i suche składniki i wymieszać (ciasto jest gęste). Dodać wiśnie i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut lub do suchego patyczka.