Kolejna odsłona najlepszego połączenia – czekolady i wiśni. Tym razem w formie muffinek, które wspaniale się sprawdzają podczas letnich wypadów. Szklanka = 250 ml. Przepis z mojewypieki.com
Co będzie potrzebne (na 12 średnich muffinek):
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 100 g posiekanej czekolady (u mnie deserowa)
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać jajka, masło i jogurt.
Połączyć mokre i suche składniki i wymieszać (ciasto jest gęste). Dodać wiśnie i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
Skomentuj