Świetne burgery z wołowiny i czerwonej fasoli z nutą czekoladową. Do przygotowania na grillu lub na grillowej patelni.
Co będzie potrzebne:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczenej i ugotowanej)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
Na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 posiekanej niedużej czerwonej cebuli
- Sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Sól i pieprz
Dodatkowo:
- Plastry ananasa
- Plastry pomidora
- Bułki do burgerów
Wykonanie:
Fasolę zmiksować blenderem na w miarę gładką masę. Wymieszać z mięsem, cebulą, jajkiem, kakao i przyprawami. Formować burgery (ja zrobiłam cztery, średnicą dopasowane do bułek) i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony. Obok zgrillować plastry świeżego ananasa.
Awokado wydrążyć i rozgnieść miąższ. Dodać sok wycisnięty z limonki, sól, pieprz i pokrojoną cebulę. Kolendrę posiekać i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać.
Bułki przekroić (można delikatnie zgrillować lub podpiec). Na spód nałożyć guacamole, na to plastry pomidora, burger i plaster ananasa. Przykryć górną częścią bułki.



Skomentuj