Świetne burgery z wołowiny i czerwonej fasoli z nutą czekoladową. Do przygotowania na grillu lub na grillowej patelni.

Co będzie potrzebne:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczenej i ugotowanej)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko

Na guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 posiekanej niedużej czerwonej cebuli
  • Sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • Plastry ananasa
  • Plastry pomidora
  • Bułki do burgerów

Wykonanie:

Fasolę zmiksować blenderem na w miarę gładką masę. Wymieszać z mięsem, cebulą, jajkiem, kakao i przyprawami. Formować burgery (ja zrobiłam cztery, średnicą dopasowane do bułek) i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony. Obok zgrillować plastry świeżego ananasa.

Awokado wydrążyć i rozgnieść miąższ. Dodać sok wycisnięty z limonki, sól, pieprz i pokrojoną cebulę. Kolendrę posiekać i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać.

Bułki przekroić (można delikatnie zgrillować lub podpiec). Na spód nałożyć guacamole, na to plastry pomidora, burger i plaster ananasa. Przykryć górną częścią bułki.