Makaron udon jest jednym z moich ulubionych, ze względu na swoją konsystencję. Świetnie też przyjmuje smaki. Często pojawia się w dyskontach przy okazji azjatyckich tygodni,jest dostępny w większości sklepów z orientalną żywnością.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje):

  • 2 opakowania makaronu Udon (po 200 g)
  • 1 opakowanie suszonych grzybów shiitake (30 g)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 100 ml naturalnego masła orzechowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2.5 cm kawałek imbiru drobno startego
  • 1 ząbek czosnku, przecisnięty przez praskę
  • 2-4 łyżki ciepłej wody
  • Opcjonalnie: posiekana ostra papryczka

Wykonanie:

Grzyby shiitake namoczyć w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odciąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki.

Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

W miseczce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, imbir, czosnek. Dodać wodę, żeby uzyskać konsystencję sosu.

Na woku lub patelni rozgrzać olej i przesmażyć grzyby (około 2 minuty). Dodać ugotowany makaron i sos. Wymieszać i opcjonalnie dodać chilli.

Można podać z podprażonym sezamem, orzeszkami ziemnymi lub kolendrą.