Makaron udon jest jednym z moich ulubionych, ze względu na swoją konsystencję. Świetnie też przyjmuje smaki. Często pojawia się w dyskontach przy okazji azjatyckich tygodni,jest dostępny w większości sklepów z orientalną żywnością.
Co będzie potrzebne (na 2 porcje):
- 2 opakowania makaronu Udon (po 200 g)
- 1 opakowanie suszonych grzybów shiitake (30 g)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 100 ml naturalnego masła orzechowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2.5 cm kawałek imbiru drobno startego
- 1 ząbek czosnku, przecisnięty przez praskę
- 2-4 łyżki ciepłej wody
- Opcjonalnie: posiekana ostra papryczka
Wykonanie:
Grzyby shiitake namoczyć w gorącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odciąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
W miseczce wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, imbir, czosnek. Dodać wodę, żeby uzyskać konsystencję sosu.
Na woku lub patelni rozgrzać olej i przesmażyć grzyby (około 2 minuty). Dodać ugotowany makaron i sos. Wymieszać i opcjonalnie dodać chilli.
Można podać z podprażonym sezamem, orzeszkami ziemnymi lub kolendrą.
Skomentuj