Meksykańskie smaki – kukurydziane taco z pikantnymi boczniakami, marynowaną cebulą, ananasem i guacamole. Inspiracją był przepis z bloga alemeksyk.pl

Szarpane boczniaki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chipotle
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Wykonanie:

Boczniaki porwać na nieduże kawałki wzdłuż blaszek.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać wycisnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minutę, mieszając, żeby się nie przypalił i nie zgorzkniał.w

W tym czasie w blenderze zmiksować pomidor, kumin, wędzoną paprykę, oregano, chipotle, syrop klonowy i sos sojowy. Przelać powstałą pastę na patelnię z cebulą i dusić razem około 2-3 minuty. Do tak przygotowanej marynaty dodać porwane boczniaki i porządnie wymieszać. Odstawić na około 5 minut, żeby grzyby przeszły smakiem.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć boczniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na około 10-15 minut.

Marynowana cebula:

  • 1 czerwona cebula
  • Sok z 1 limonki
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Papryczka chilli
  • Sól i pieprz
  • Świeża kolendra

Cebulę pokroić w piórka, włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie cebulę odcedzić i wylać wodę. W miseczce wymieszać sparzoną cebulę z sokiem z limonki i pomarańczy, solą, pieprzem, świeżą kolendrą i posiekaną papryczką. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1 pomidor
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • Papryczka chilli (opcjonalnie)
  • Świeża kolendra

Awokado wydrążyć i rozgnieść miąższ. Dodać sok wycisnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pokrojonego w drobną kostkę pomidora i tak samo pokrojoną cebulę. Kolendrę posiekać i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać. Można dodać posiekane chilli (ja tym razem zrobiłam bez, ponieważ ostre już były boczniaki).

Do kukurydzianych tacos (kupiłam w Lidlu) nakładać boczniaki, marynowaną cebulę i guacamole. Ja podałam jeszcze ze świeżym ananasem pokrojonym w kostkę.