Meksykańskie smaki – kukurydziane taco z pikantnymi boczniakami, marynowaną cebulą, ananasem i guacamole. Inspiracją był przepis z bloga alemeksyk.pl
Szarpane boczniaki:
- 400 g boczniaków
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chipotle
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie:
Boczniaki porwać na nieduże kawałki wzdłuż blaszek.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać wycisnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minutę, mieszając, żeby się nie przypalił i nie zgorzkniał.w
W tym czasie w blenderze zmiksować pomidor, kumin, wędzoną paprykę, oregano, chipotle, syrop klonowy i sos sojowy. Przelać powstałą pastę na patelnię z cebulą i dusić razem około 2-3 minuty. Do tak przygotowanej marynaty dodać porwane boczniaki i porządnie wymieszać. Odstawić na około 5 minut, żeby grzyby przeszły smakiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć boczniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° na około 10-15 minut.
Marynowana cebula:
- 1 czerwona cebula
- Sok z 1 limonki
- Sok z połowy pomarańczy
- Papryczka chilli
- Sól i pieprz
- Świeża kolendra
Cebulę pokroić w piórka, włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Zostawić na 10 minut do zmięknięcia. Po tym czasie cebulę odcedzić i wylać wodę. W miseczce wymieszać sparzoną cebulę z sokiem z limonki i pomarańczy, solą, pieprzem, świeżą kolendrą i posiekaną papryczką. Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Sok z 1/2 limonki
- 1 pomidor
- Sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Świeża kolendra
Awokado wydrążyć i rozgnieść miąższ. Dodać sok wycisnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pokrojonego w drobną kostkę pomidora i tak samo pokrojoną cebulę. Kolendrę posiekać i dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać. Można dodać posiekane chilli (ja tym razem zrobiłam bez, ponieważ ostre już były boczniaki).
Do kukurydzianych tacos (kupiłam w Lidlu) nakładać boczniaki, marynowaną cebulę i guacamole. Ja podałam jeszcze ze świeżym ananasem pokrojonym w kostkę.


Skomentuj