Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z wyrazistymi wiśniami to idealne połączenie. Przepis (z obniżoną ilością cukru) pochodzi ze strony mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 90 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 220 ml maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml mąki
- 125 ml mielonych migdałów
- 60 ml wytrawnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych i osączonych mrożonych)
Wykonanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć. Dodać pozostałe składniki: maślankę, ekstrakt, przesianą mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać szpatułką, do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Nałożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać i na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lekko je wciskając w ciasto.
Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, bez termoobiegu, grzałka gorna i dolna, blacha w dolnej części piekarnika.
Skomentuj