Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z wyrazistymi wiśniami to idealne połączenie. Przepis (z obniżoną ilością cukru) pochodzi ze strony mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 90 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 220 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mąki
  • 125 ml mielonych migdałów
  • 60 ml wytrawnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych i osączonych mrożonych)

Wykonanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć. Dodać pozostałe składniki: maślankę, ekstrakt, przesianą mąkę, migdały, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać szpatułką, do połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Nałożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać i na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lekko je wciskając w ciasto.

Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, bez termoobiegu, grzałka gorna i dolna, blacha w dolnej części piekarnika.