Ucierana babka o niesamowitym limonkowym aromacie. Przepis z bloga mojewypieki.com – jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru (jeśli nie będziecie polewać lukrem to można dać o 100 ml więcej cukru).

Co będzie potrzebne:

  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 150 ml cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • Skórka otarta z 3-4 limonek
  • 70 ml soku z limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Masło utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem ucierając. Dodać skórkę z limonek i krótko zmiksować.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masy maślanej na zmianę z sokiem z limonki – wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.

Formę na babkę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z pieca i lekko wystudzić, przełożyć na paterę.

Wystudzone ciasto polać lukrem limonkowym – cukier puder wymieszać z sokiem z limonki do konsystencji śmietany.