Ucierana babka o niesamowitym limonkowym aromacie. Przepis z bloga mojewypieki.com – jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru (jeśli nie będziecie polewać lukrem to można dać o 100 ml więcej cukru).
Co będzie potrzebne:
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 150 ml cukru
- 300 g mąki pszennej
- Skórka otarta z 3-4 limonek
- 70 ml soku z limonki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem ucierając. Dodać skórkę z limonek i krótko zmiksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masy maślanej na zmianę z sokiem z limonki – wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
Formę na babkę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z pieca i lekko wystudzić, przełożyć na paterę.
Wystudzone ciasto polać lukrem limonkowym – cukier puder wymieszać z sokiem z limonki do konsystencji śmietany.



Skomentuj