Pieczony pstrąg to jedno z najprostszych rybnych dań. Gdy dodamy do niego ulubione aromatyczne zioła i cytrynę wskoczymy na wyższy poziom rozkoszy. Kolejne danie jednogarnkowe z pieca, które polecam Waszej uwadze.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje):

  • 700 g batatów, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeże zioła: rozmaryn, tymianek, mięta (może też być oregano, szałwia) posiekane (ok 6 łyżkek)
  • 2 nieduże pstrągi
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 cytryny cienko pokrojonej
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. W naczyniu żaroodpornym wymieszać plastry batata, cebulę, 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, połowę ziół i oliwę. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

W czasie gdy warzywa się pieką przyprawić wnętrze pstrągów solą i pieprzem, wypełnić resztą ziół, czosnkiem i plastrami cytryny.

Gdy skończy się 20 minutowy czas pieczenia batatów, ułożyć ryby na wierzchu warzyw i posypać 2 łyżeczkami soli. Piec kolejne 20 minut.