Samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Maślana kukurydziana kasza z parmezanem i duszona botwinka – lekko i kolorowo na wiosnę.
Co będzie potrzebne:
- 1 szklanka polenty (kaszy kukurydzianej)
- 2 pęczki botwinki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, często mieszając żeby się nie przypaliła (ok 10 minut). Do ugotowanej kaszy dodać łyżkę masła i parmezan, przyprawić solą.
Na patelni rozgrzać oliwę i klarowane masło. Czosnek i szalotkę pokroić na cienkie plasterki. Zeszklić i dodać posiekaną z grubsza botwinę. Dusić aż liście zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.

1 Pingback