Samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Maślana kukurydziana kasza z parmezanem i duszona botwinka – lekko i kolorowo na wiosnę.

Co będzie potrzebne:

  • 1 szklanka polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, często mieszając żeby się nie przypaliła (ok 10 minut). Do ugotowanej kaszy dodać łyżkę masła i parmezan, przyprawić solą.

Na patelni rozgrzać oliwę i klarowane masło. Czosnek i szalotkę pokroić na cienkie plasterki. Zeszklić i dodać posiekaną z grubsza botwinę. Dusić aż liście zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.