Nie umiem się powstrzymać i mimo, że do sezonu na truskawki jeszcze trochę jak tylko gdzieś wypatrzę wyjątkowo ładne to kupuję. Tym razem polowałam na nie w konkretnym celu – właśnie żeby zrobić tę tartę. Jest bardzo prosta do zrobienia, bo na gotowym cieście francuskim. I niesamowicie smaczna, dzięki połączeniu słodkich owoców i słonej fety.
Co będzie potrzebne:
- Arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 100 g fety
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbka czosnku
- Skórka z 1/2 cytryny
- 4 galazki tymianku
- Świeżo zmielony pieprz
- 200 g truskawek, pokrojonych na plasterki
- Opcjonalnie: listki szpinaku lub rukoli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Fetę rozgnieść wraz z jogurtem na gładką masę. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i listki z 3 gałązek tymianku.
Ciasto położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Naciąć płytko ostrym nożem ok 1 cm od rantów, zaznaczając boki tarty.
Masę jogurtową rozsmarować wewnątrz nacięć. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek.
Piec przez około 25 minut aż ciasto lekko urośnie i zezłoci się.
Posypać resztą listków tymianku, świeżo zmielonym pieprzem i młodymi listkami.

Skomentuj