Nie umiem się powstrzymać i mimo, że do sezonu na truskawki jeszcze trochę jak tylko gdzieś wypatrzę wyjątkowo ładne to kupuję. Tym razem polowałam na nie w konkretnym celu – właśnie żeby zrobić tę tartę. Jest bardzo prosta do zrobienia, bo na gotowym cieście francuskim. I niesamowicie smaczna, dzięki połączeniu słodkich owoców i słonej fety.

Co będzie potrzebne:

  • Arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g fety
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • 4 galazki tymianku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 200 g truskawek, pokrojonych na plasterki
  • Opcjonalnie: listki szpinaku lub rukoli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C.

Fetę rozgnieść wraz z jogurtem na gładką masę. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny i listki z 3 gałązek tymianku.

Ciasto położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Naciąć płytko ostrym nożem ok 1 cm od rantów, zaznaczając boki tarty.

Masę jogurtową rozsmarować wewnątrz nacięć. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek.

Piec przez około 25 minut aż ciasto lekko urośnie i zezłoci się.

Posypać resztą listków tymianku, świeżo zmielonym pieprzem i młodymi listkami.