Krewetki bardzo lubią się z kiszonymi cytrynami i choć kojarzą się z bliskowschodnią kuchnią postanowiłam ich użyć do typowego włoskiego makaronu. Do tego dodatek pieczonego czosnku i oryginalne i pyszne danie gotowe 🙂
Co będzie potrzebne:
- Ulubiony makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
- 16-20 szt. dużych krewetek
- Główka czosnku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kiszona cytryna, drobno posiekana (sama skórka, bez miąższu)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Z główki czosnku obciąć czubek, posolić i polać odrobiną oliwy. Owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę. Wyjąć i wystudzić.
Makaron ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Odsączyć zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, na wolnym ogniu poddusić posiekany czosnek. Dodać obrane krewetki i posiekaną kiszoną cytrynę. Smażyć aż krewetki zrobią się różowe z obydwu stron. Dodać wyciśnięty z łupiny pieczony czosnek, wymieszać i chwilę podusić. Dodać makaron i odłożoną wodę z gotowania, żeby wytworzył się sos, który pokryje nam wszystko. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane posiekaną bazylią.

Skomentuj