Krewetki bardzo lubią się z kiszonymi cytrynami i choć kojarzą się z bliskowschodnią kuchnią postanowiłam ich użyć do typowego włoskiego makaronu. Do tego dodatek pieczonego czosnku i oryginalne i pyszne danie gotowe 🙂

Co będzie potrzebne:

  • Ulubiony makaron (np. spaghetti, tagliatelle)
  • 16-20 szt. dużych krewetek
  • Główka czosnku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kiszona cytryna, drobno posiekana (sama skórka, bez miąższu)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Z główki czosnku obciąć czubek, posolić i polać odrobiną oliwy. Owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około godzinę. Wyjąć i wystudzić.

Makaron ugotować zgodnie z czasem na opakowaniu. Odsączyć zostawiając kilka łyżek wody z gotowania.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, na wolnym ogniu poddusić posiekany czosnek. Dodać obrane krewetki i posiekaną kiszoną cytrynę. Smażyć aż krewetki zrobią się różowe z obydwu stron. Dodać wyciśnięty z łupiny pieczony czosnek, wymieszać i chwilę podusić. Dodać makaron i odłożoną wodę z gotowania, żeby wytworzył się sos, który pokryje nam wszystko. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać posypane posiekaną bazylią.