Pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem przyprawy korzennej i przełożone konfiturą – u mnie z czarnej porzeczki, ale będzie równie dobre z konfiturą z pomarańczy czy moreli (w oryginalnym przepisie z Moich Wypieków jest z tą ostatnią).

Co będzie potrzebne:

  • 125 g miękkiego masła
  • 115 g cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka likieru (u mnie pomarańczowy, ale może być migdałowy)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 115 g mąki
  • 4 łyżki konfitury
  • Na polewę: 75 g czekolady deserowej + 20 g masła

Wykonanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Masło utrzeć z 90 g cukru na jasną i puszystą masę. Dalej ucierając dodawać żółtka, jedno po drugim. Dodać przestudzoną czekoladę i likier i krótko zmiksować.

Mąkę wraz z przyprawą korzenną przesiać do masy i wymieszać szpatułką. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec resztę cukru, łyżeczka po łyżeczce. Ubite białko dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Niedużą formę (kwadratową lub okrągłą o średnicy ok 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia – samo dno. Przełożyć ciasto i wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 30-35 minut do tzw.suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia w formie, po czym wyjąć i przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć konfiturą.

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać wierzch ciasta. Można ozdobić posypką.