Człowiek szuka przepisów w mądrych książkach kucharskich, na 10 stronie w wyszukiwarce Google, a trafia na takie cudo na…opakowaniu kotletów jagnięcych w Lidlu 😉 jeśli macie ochotę zamienić zwykły obiad w prawdziwą ucztę to to danie będzie do tego idealne. I choć cena jagnięciny może trochę zwalać z nóg, wystarczy sobie policzyć ile zostawiamy w restauracji na zwykłym weekendowym wypadnie…niekoniecznie z jagnięciną w roli głównej 🙂

Co będzie potrzebne :

  • 400 g kotletów jagnięcych z kostką
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • Pęczek mięty
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • Olej lniany
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ziarna kolendry i kuminu utłuc w moździerzu na proszek. Dodać sól, starty imbir, posiekany czosnek, posiekaną połowę papryczki chilli i pół pęczka porwanej mięty. Do przypraw wlać maślankę i wymieszać. Kotlety wsadzić do marynaty na 24 godziny. Po tym czasie, wyjąć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ziemniaki porządnie wyszorować, nacinać co ok 3 mm prawie do samego końca. Można położyć ziemniaki na drewnianej łyżce aby mieć pewność że nie przetniemy ziemniaka całkowicie. Natrzeć olejem lnianym, solą i wędzoną papryką.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć ziemniaki nacięciami do góry.

Piec przez godzinę, co jakiś czas smarując olejem.

Około 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków zacząć szykować kotlety.

Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, zdjąć i odłożyć na czas przygotowania sosu.

Na patelnię po smażeniu wlać sok wycisnięty z cytryny i pomarańczy i skórkę startą z obydwu owoców. Dodać miód i podgrzewać aż się zredukuje o połowę. Dodać resztę porwanej mięty. Do sosu wrzucić przesmażone wcześniej kotlety i dusić kilka minut przewracając co jakiś czas.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, polane cytrusowym sosem i posypane resztą chilli.