Człowiek szuka przepisów w mądrych książkach kucharskich, na 10 stronie w wyszukiwarce Google, a trafia na takie cudo na…opakowaniu kotletów jagnięcych w Lidlu 😉 jeśli macie ochotę zamienić zwykły obiad w prawdziwą ucztę to to danie będzie do tego idealne. I choć cena jagnięciny może trochę zwalać z nóg, wystarczy sobie policzyć ile zostawiamy w restauracji na zwykłym weekendowym wypadnie…niekoniecznie z jagnięciną w roli głównej 🙂
Co będzie potrzebne :
- 400 g kotletów jagnięcych z kostką
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka soli
- Pęczek mięty
- 400 ml maślanki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- Olej lniany
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ziarna kolendry i kuminu utłuc w moździerzu na proszek. Dodać sól, starty imbir, posiekany czosnek, posiekaną połowę papryczki chilli i pół pęczka porwanej mięty. Do przypraw wlać maślankę i wymieszać. Kotlety wsadzić do marynaty na 24 godziny. Po tym czasie, wyjąć, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki porządnie wyszorować, nacinać co ok 3 mm prawie do samego końca. Można położyć ziemniaki na drewnianej łyżce aby mieć pewność że nie przetniemy ziemniaka całkowicie. Natrzeć olejem lnianym, solą i wędzoną papryką.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć ziemniaki nacięciami do góry.
Piec przez godzinę, co jakiś czas smarując olejem.
Około 15-20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków zacząć szykować kotlety.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, zdjąć i odłożyć na czas przygotowania sosu.
Na patelnię po smażeniu wlać sok wycisnięty z cytryny i pomarańczy i skórkę startą z obydwu owoców. Dodać miód i podgrzewać aż się zredukuje o połowę. Dodać resztę porwanej mięty. Do sosu wrzucić przesmażone wcześniej kotlety i dusić kilka minut przewracając co jakiś czas.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, polane cytrusowym sosem i posypane resztą chilli.
Skomentuj