A gdyby tak zacząć dzień od tortu…brzmi jak bajka? Jest bardzo prosta do ziszczenia – wystarczy klasyczne śniadaniowe naleśniki przełożyć kremem owocowym i ułożyć jeden na drugim. Taaak, w naszym domu chodzą słuchy, że ze mną jest jak w bajce 😉
Co będzie potrzebne:
- 15 – 20 sztuk naleśników
- 250 g mascarpone
- 200 g malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki startej białej czekolady
Wykonanie:
Usmażyć naleśniki – ja przygotowuję ciasto z mąki, jajka i mleka, powinno być na tyle rzadkie by spływać z łyżki, ale jednocześnie ją oblepiać.
Mascarpone zmiksować z owocami (mrożone wcześniej lekko rozmrozić) i cukrem pudrem.
Naleśniki układać jeden na drugim przekładając warstwą kremu.
Na wierzchu ułożyć kilka malin i posypać startą białą czekoladą.
Można też przełożyć dżemem, kajmakiem, kremem kawowym, polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Skomentuj