A gdyby tak zacząć dzień od tortu…brzmi jak bajka? Jest bardzo prosta do ziszczenia – wystarczy klasyczne śniadaniowe naleśniki przełożyć kremem owocowym i ułożyć jeden na drugim. Taaak, w naszym domu chodzą słuchy, że ze mną jest jak w bajce 😉

Co będzie potrzebne:

  • 15 – 20 sztuk naleśników 
  • 250 g mascarpone
  • 200 g malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki startej białej czekolady

Wykonanie:

Usmażyć naleśniki – ja przygotowuję ciasto z mąki, jajka i mleka, powinno być na tyle rzadkie by spływać z łyżki, ale jednocześnie ją oblepiać.

Mascarpone zmiksować z owocami (mrożone wcześniej lekko rozmrozić) i cukrem pudrem.

Naleśniki układać jeden na drugim przekładając warstwą kremu. 

Na wierzchu ułożyć kilka malin i posypać startą białą czekoladą.

Można też przełożyć dżemem, kajmakiem, kremem kawowym, polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.