Prosty, ale wykwintny sposób na soczyste piersi z kaczki – w gęstym winnym sosie ze świeżymi figami. Bardzo fajnie pasują do niej gnocchi z batatów, na które przepis znajdziecie tu. Inspiracją był przepis znaleziony w magazynie Kuchnia z 2011 roku 😉

Co będzie potrzebne:

– pierś z kaczki

– 4 świeże figi

– 1 szalotka

– 100 ml wytrawnego białego wina

– papryczka chilli

– pieprz, sól, majeranek

Wykonanie:

Pierś z kaczki natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na minimum godzinę. Skórę naciąć w kratkę, uważając żeby nie przeciąć mięsa.

Szalotkę i papryczkę posiekać, figi obrać i pokroić na ćwiartki.

Kaczkę ułożyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Kiedy wytopiony z niej tłuszcz zacznie skwierczeć dorzucić szalotkę i chilli. Smażyć, lekko poruszając patelnią. Dodać figi i przełożyć pierś na drugą stronę. Smażyć trzy minuty i wlać wino tak żeby nie dosięgało skórki (żeby nie straciła chrupkości). Zmniejszyć ogień i dusić aż połowa wina odparuje. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut aby mięso rozpoczęło. Pokroić na grube plastry.