Niby lato daje wciąż o sobie znać, bo pogoda jest zacna, ale czuć już jesień w powietrzu…chłodne wieczory są idealne by zabrać się za pieczenie i to przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi, śliwkami i cytrynowym lukrem będzie w sam raz. Kolejne, które nie wymaga wiele pracy (pamiętajcie żeby składniki były w temperaturze pokojowej), a do tego jest wilgotne i smaczne następnego dnia. Przepis z mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

– 125 g miękkiego masła
– 80 g cukru
– 2 jajka
– łyżeczka ekstraktu cytrynowego
– skórka z połowy cytryny
– 125 g gęstego jogurtu
– 75 g wiórków kokosowych
– 200 g mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 300 g śliwek

Wykonanie:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim ciągle miksując. Dodać ekstrakt i skórkę z cytryny, krótko zmiksować.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać wraz z wiórkami kokosowymi na przemiennie z jogurtem, w dwóch turach. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 19×21 cm wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu poukładać przepołowione śliwki, rozcięciami ku górze.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 35-40 minut do tzw suchego patyczka.

Wystudzić i polać lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Posypać polukrowane ciasto łyżeczką wiórków.

image

Zapisz