Idealne ciasto dla wielbicieli cytryny, a także dla tych, którzy cenią prostotę i szybkość wykonania. Ciasto jest wilgotne, zwarte, bardzo aromatyczne, dość słodkie, ale orzeźwiająca cytryna dobrze to przełamuje. Pamietajcie że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – w ten sposób zmniejszacie ryzyko zakalca. Przepis z niezawodnych http://www.mojewypieki.com.
Co będzie potrzebne:
– 160 g miękkiego masła
– pół szklanki cukru (125 ml)
– 3 jajka
– skórka otarta z 2 cytryn
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– 170 g mąki pszennej
Wykonanie:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim ciągle miksując (jeśli masa się trochę zwarzy nie należy się przejmować). Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia.
Formę o wymiarach 19×21 cm wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temperaturze 150°C przez około 25 minut lub do tzw suchego patyczka (uważajcie żeby nie przesuszyć ciasta – powinno być dość wilgotne).
Wyjąć i wystudzić. Polać cytrynowym lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny i posypać świeżo startą skórką cytrynową.
Skomentuj