Małe wyznanie: lubię jeść rękami i obgryzać kości 😉 Dlatego mam taką słabość do skrzydełek z kurczaka, bo choć nie ma na nich dużo mięsa, to ich jedzenie sprawia mi dużo frajdy. Dzisiaj zapraszam Was na grillowane skrzydełka w glazurze z whisky, które oczywiście możecie też upiec w piekarniku.
Co będzie potrzebne:
– 1 kg skrzydełek z kurczaka
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 2 łyżeczki gorczycy
– 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
– 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1/4 łyżeczki płatków chilli
Marynata:
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki whisky
– 1 łyżka miodu lub syropu z daktyli
– 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziarenka gorczycy uprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Wymieszać wszystkie przyprawy i wsadzić do nich skrzydełka. Zostawić na około 30 minut.
Składniki glazury wymieszać w małym garnku i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć moc i gotować aż masło całkowicie się rozpuści. Przelać do miski i schłodzić.
Skrzydełka grillować ok 15-20 minut, kilkakrotnie smarując glazurą.
Skomentuj