Karkówka inaczej – w aromatycznej mieszance orientalnych przypraw charakterystycznych dla Maroko. Najlepiej zamarynować mięso przynajmniej godzinę przed grillowaniem, ale im dłużej będzie się „przegryzało” tym lepiej.
Co będzie potrzebne:
– 500 g kotletów z karkówki
– 1 średniej wielkości cebula
– skórka starta z cytryny
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki płatków chilli
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Składniki marynaty zmiksować na gładką pastę w blenderze. Jeśli macie kolendrę i kumin w nasionach należy je najpierw chwilę uprażyć na suchej patelni a potem rozetrzeć w moździerzu.
Mięso włożyć do torebki strunowej, wlać marynatę i zamknąć szczelnie usuwając powietrze. Obrócić kilka razy aby marynata dokładnie pokryła kotlety. Włożyć mięso na minimum godzinę do lodówki. Wyjąć karkowkę z torebki ok 20 minut przed grillowaniem, nie zdejmować nadmiaru marynaty.
Grillować ok 5 minut z każdej strony.
Skomentuj