Sezon na morele w pełni więc to dobry moment, żeby przygotować z nich pyszny, lekko pikantny sos do mięsa. Bardzo fajnie pasował do pieczonych kotletów z piersi indyka w panierce z wiórków kokosowych, które możecie też przygotować na grillu. Ponieważ chutney musi się trochę podusić od niego zaczynamy szykowanie obiadu 🙂
Co będzie potrzebne:
– 300 g filetów z piersi indyka
– jajko
– wiórki kokosowe
– sól, pieprz
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm kawałek imbiru
– 4 morele
– 50 ml białego wytrawnego wina
– 2 łyżki miodu
– łyżka przecieru pomidorowego
– płatki chilli (opcjonalnie)
– oliwa
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i imbir posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać morele pokrojone na nieduże kawałki, wymieszać, zalać winem i dusić przez kilka minut aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać miód i przecier pomidorowy i dalej dusić na małym ogniu (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać jeszcze wina) przez około 20-30 minut. Opcjonalnie po spróbowaniu przyprawić chilli jeśli lubicie ostre smaki.
Gdy chutney się powoli dusi przygotowujemy mięso.
Przyprawić rozbite tłuczkiem filety (ja użyłam polędwiczek) solą i pieprzem. Panierować najpierw w rozkłóconym jajku a potem w wiórkach kokosowych.
Piec w temperaturze ok 175°C przez około 20 minut na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
Chutney zblendować i polać nim gotowe kotlety.
Podawać z ryżem, który będzie jeszcze lepszy gdy ugotujecie go na mleku kokosowym.
Skomentuj