Nie jestem największą fanką zup więc nie robię ich często. Ale jak już się za nie zabieram to zaczynam czarować coś bardziej niestandardowego niż ogórkowa czy krupnik. Tym razem padło na typowo angielską zupę czyli chowder z kukurydzą. Jej bazą jest mleko, ale gdy użyjecie roślinnego będzie można ją zrobić też w wersji wegańskiej.

Co będzie potrzebne :

– 170 g ziaren kukurydzy (może być świeża, mrożona lub jak u mnie kupione ugotowane kolby z Lidla)
– 2  ząbki czosnku
– mała cebula
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– łyżeczka wędzonej papryki
– łyżka mąki pszennej
– ziemniak
– 500 ml mleka (może być roślinne)
– 350 ml bulionu warzywnego
– masło klarowane lub oliwa

Wykonanie :

Na maśle klarowanym lub oliwie przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek z przyprawami aż zaczną się złocić. Posypać mąką i smażyć jeszcze kilka minut mieszając. Wlać mleko i bulion, wrzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i zagotować. Gotować na niedużym ogniu ok 10 minut aż ziemniak będzie miękki, często mieszając by nic nie przywarło do dna. Wrzucić ziarna kukurydzy i gotować jeszcze 5-10 minut.

image

Reklamy