Ciasteczka idealne dla alergików lub osób na diecie – bez cukru, bez mąki, bez jaj…no samo zdrowie 🙂 Nawet masło, którego jest minialna ilość można zastąpić olejem kokosowym i wyjdą nam ciasteczka wegańskie. Ciastka są dość twarde, ale moja dwulatka spokojnie sobie z nimi radzi. Oczywiście nie należy się spodziewać typowych słodkich ciastek (nawet gdy użyjecie słodzonej suszonej żurawiny), ale jako przekąska do herbaty są w sam raz. Jeśli jednak bez odrobiny słodyczy nie przeżyjecie to można dodać do ciasta łyżkę miodu. Przepis zaczerpnięty z Moich wypieków .
Co będzie potrzebne :
– 225 g średnio zmielonych płatków owsianych (można zmielić np.w młynku do kawy – dosłownie 2 sekundy) + odrobinę więcej do podsypania stolnicy
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g żurawiny suszonej (może być słodzona)
– 150 ml wody
– łyżka masła lub oleju kokosowego
Wykonanie :
Zmielone płatki wymieszać z sodą i drobno posiekaną żurawiną. Do gorącej wody dodać łyżkę masła (lub oleju koko) i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką. Najpierw masa będzie luźna, ale należy dalej mieszać – płatki zaczną wchłaniać wodę i ciasto zgęstnieje.
Stolnicę podsypać zmielonymi płatkami, ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C, w połowie czasu przekładając ciastka na drugą stronę.
Ciastka można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku.
Skomentuj