Prościej być nie może i do tego chyba ciężko żeby było smaczniej. Słodkie bataty idealnie się komponują ze smaczną i zdrową czarnuszką, tworząc wspaniałą przekąskę lub niebanalny dodatek do dania głównego.
Co będzie potrzebne :
– batat
– czarnuszka
– sól morska gruboziarnista
– oliwa
Wykonanie :
Piekarnik nagrzać do 180° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Batata obrać i pokroić w słupki ok 1,5 cm grubości. Sól z czarnuszką delikatnie utłuc w moździerzu (nadal ma być widoczna ich struktura). Frytki ułożyć na blasze, skropić oliwą i posypać przyprawami.
Piec ok 30-40 minut, pod koniec pieczenia wstawić na ok 5 minut pod górną grzałkę (jeśli macie to z włączoną funkcją grill) kilka razy obracając frytki, żeby ładnie się zrumieniły.
Po wyjęciu można jeszcze dodatkowo posypać solą z czarnuszką.
1 Pingback