Ekstremalnie czekoladowe ciasto i przy okazji ekstremalnie słodkie ciasto (choć dałam ponad połowę cukru z oryginalnego przepisu). Po jednym kawałku czułam się jak po połowie tabliczki czekolady więc ciasto uznaję za bardzo ekonomiczne 😉 Ciasto jest samo z siebie wilgotne a dodatek czekoladowego syropu sprawia że jest aż lepkie. Przepis Nigelli Lawson mistrzyni przesłodkich wypieków.
Co będzie potrzebne :
– 175 g miękkiego masła
– 2 jajka
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 80 ml śmietany
– 50 g wytrawnego kakao
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 125 g cukru
– 200 g mąki
– 175 g chocolate chips albo posiekanej gorzkiej czekolady
– 125 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
– 125 ml wody
– 100 g cukru
– łyżeczka kakao
Wykonanie :
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do malaksera * włożyć wszystkie składniki oprócz wody oraz chocolate chips i zmiksować na gładkie ciasto. Dodawać wrzącą wodę wąskim strumieniem nie przestając miksować. Wrzucić chocolate chips i wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 21×11 cm wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na godzinę (do suchego patyczka).
Na 20 minut przed końcem pieczenia przygotować syrop czekoladowy do nasączenia ciasta – wodę z cukrem i kakao gotować do uzyskania gęstego syropu.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące w formie nasączyć syropem. Wyjąć z formy i kroić po przestudzeniu.
Można przygotować też w formie babeczek – pieczenie skracamy do ok 25-30 minut.
* Zamiast w malakserze można przygotować ciasto w blenderze lub w mikserze z końcówkami do ucierania ciasta (zwykłe łopatki do ubijania mogą za bardzo napowietrzyć ciasto i zrobi się zakalec).
Skomentuj