Chyba najbardziej klasyczna wersja ciasta drożdżowego – puszyste i delikatne, pieczone w zwykłej keksówce, obficie posypane kruszonką. Idealne na niedzielne leniwe wypieki 🙂 Przepis ze strony Moje wypieki
Co będzie potrzebne :
– jajko
– 50 g rozpuszczonego masła
– 125 ml letniego mleka
– 45 g cukru
– 300 g mąki
– 1/4 łyżeczki soli
– 7 g suszonych drożdży
Dodatkowo :
– rozkłócone jajko do posmarowania
– 25 g miękkiego masła
– 2 łyżki cukru
– 5 łyżek mąki
Wykonanie :
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostale składniki i wyrobić na koniec dodając masło. Można to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem albo w maszynie do chleba (wtedy składniki dodajemy w kolejności: mokre, suche i drożdże – program do wyrabiania i wyrastania ciasta). Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny – maszyna do chleba zrobi to wszystko za Was 😉
Następnie ciasto jeszcze chwilę wyrobić, przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem (moja ma wymiary 10×29 cm). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Ja używając maszyny do chleba pomijam ten etap – od razu wrzucam ciasto do keksówki, bez dodatkowego wyrabiania i kolejnego wyrastania.
Posmarować jajkiem i posypać kruszonką (masło, cukier i mąkę wyrobić w palcach na charakterystyczne okruszki).
Piec ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C.
Skomentuj