A tak naprawdę nie tylko fasolki , ale strączkowe są tu miłym dodatkiem odróżniającym to danie od klasycznych pieczonych warzyw. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby. Inspiracją był przepis Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne :

– puszka fasoli czerwonej
– puszka cieciorki lub fasoli białej
– 1 batat
– 2 marchewki
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– papryczka chilli
– łyżeczka słodkiej papryki
– łyżeczka kuminu
– 200 ml passaty pomidorowej
– 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie :

Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię (którą można wsadzić do pieca lub do naczynia żaroodpornego) z łyżką oliwy. Dodać przyprawy, krótko przesmażyć, wrzucić pokrojonego batata i marchewkę (batata pokroiłam na ćwiartki i każdą z nich na plasterki, marchewkę na plastry). Dusić razem około 10-15 minut aż warzywa zmiekną. Dodać fasolkę oraz  cieciorkę wraz z płynem z puszki, wlać passatę, posypać posiekanym rozmarynem. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około godzinę.