Jestem wielką fanką owoców morza, dlatego bardzo mnie cieszy, że w Lidlu co jakiś czas pojawiają się świeże małże. Przepis, który dzisiaj Wam przedstawiam to po klasyce gatunku, czyli małżach w białym winie z czosnkiem moja druga ulubiona wersja makaronu z muszelkami. Znowu przyda nam się pieczona papryka .

Co będzie potrzebne :

–  1 kg małży (przebranych i oczyszczonych)
– 2 pieczone papryki
– 6 suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– szalotka
– oliwa
– 250 g makaronu spaghetti
– świeża bazylia
– parmezan

Wykonanie :

Małże przebrać – wyrzucić te, które nawet po opukaniu o blat się nie zamkną. Umyć i osuszyć.
Zblendować paprykę z pomidorami, czosnkiem i cebulą.
Wstawić makaron do gotowania w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy, wrzucić czerwone pesto i chwilę podsmażyć aż uwolni aromat. Wrzucić małże i dusić ok 5 minut pod przykryciem, potrząsając patelnią żeby muszelki pokryły się równomiernie sosem.
Makaron ugotowany al dente odcedzić i dodać do małży, wymieszać.
Podawać posypane posiekaną bazylią i tartym parmezanem.

image