Kolejny pomysł na użycie pieczonej papryki, w cudownie rozgrzewającej zupie dyniowej. Można wykorzystać wcześniej przygotowaną paprykę w oliwie lub upiec razem z dynią.

Co będzie potrzebne :

– dynia o wadze ok 1 kg
– dwie czerwone papryki
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki kuminu
– łyżeczka kurkumy
– ząbek czosnku (ja użyłam z oliwy, w której marynowała się papryka)
– kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
– 0,5 litra bulionu warzywnego
– 100 ml soku wyciskanego pomarańczowego
– świeży tymianek

Wykonanie :

Z dyni usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200° C  na około godzinę (w zależności od odmiany może być trochę krócej lub dłużej – miąższ ma być miękki). Jeśli nie macie gotowej papryki pieczonej to możecie upiec ją razem z dynią (przepis znajdziecie tu).
Ostudzoną i obraną ze skóry dynię i paprykę zblendować razem z przyprawami, czosnkiem i chilli.
W garnku zagotować bulion, dodać pulpę warzywną i sok pomarańczowy, wymieszać i zagotować. Podawać posypany świeżym tymiankiem.