Czasem gdy mam ochotę na pizzę, ale nie mam czasu czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie robię wersję „oszukańczą” czyli tartę na cieście francuskim. Tym razem było trochę egzotycznie ze względu na ananasa oraz marynatę do mięsa.

Co będzie potrzebne :

–  arkusz ciasta francuskiego
– pół świeżego ananasa
– 300 g mięsa z kurczaka (może być z piersi lub udka)
– 2 garści szpinaku
– 2 cm kawałek imbiru
– pół pęczka kolendry
– sok i skórka z limonki
– ząbek czosnku
– łyżka oliwy
– 3 łyżki passaty pomidorowej
– 150 g ricotty

Wykonanie :

Kurczaka pokroić w ok 1,5 cm kawałki. Wrzucić do marynaty przygotowanej ze startych na tarce imbiru, czosnku i skórki limonki, posiekanej kolendry, soku z limonki i oliwy. Zostawić na minimum pół godziny.
Ananasa pokroić na podobnej wielkości kawałki jak mięso. Szpinak posiekać z grubsza.
Arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować cienko sos pomidorowy, rozłożyć równomiernie mięso, ananasa i porwaną na małe kawałki ricottę, posypać szpinakiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 25-30 minut.