Super sposób na białą rybę – szaszłyki przekładane warzywami. Dorsza przez godzinę marynujemy w aromatycznej marynacie (świetny mix rozgrzewających przypraw w sezonie przeziębień ), a potem krótko smażymy na grillu lub patelni grillowej. Inspiracją był przepis Jamiego Olivera.

Co będzie potrzebne :

– 400 g dorsza lub innej ryby o białym mięsie
– 3 cm kawałek imbiru
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka kurkumy
– łyżeczka płatków chilli
– garść świeżej mięty
– sok i skórka z połowy cytryny
– 4 łyżki śmietanki kokosowej* (lub jogurtu naturalnego)
– mała cukinia
– 6 małych ziemniaków lub 3-4 większe

Wykonanie :

Składniki marynaty, oprócz śmietanki/jogurtu, zmiksować na pastę w malakserze (lub bardzo dokładnie posiekać), połączyć  ze śmietanką i wymieszać łyżką.
Rybę pokroić na kawałki około 1,5-2 cm i marynować w przygotowanej zalewie przynajmniej godzinę.
Ziemniaki pokroić  na ok 3 cm kawałki (ja moje małe ziemniaki kroiłam na pół lub na trzy części) i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, przestudzić.
Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok 0,5 cm.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać warzywa na przemian z rybą, smażyć na gorącej patelni grillowej lub na grillu przez 5-10 minut, obracając równomiernie.

image

* śmietankę kokosową otrzymacie z mleka kokosowego, wstawionego na godzinę do lodówki – na wierzchu wytrąci się gęsta masa, czyli nasza śmietanka. Polecam szukać mleka o jak największej zawartości kokosa i jak najkrótszym składzie. Ja używam mleka kokosowego z Lidla, które niestety nie ma idealnego składu (trochę chemii wcisnęli), ale za to ma 82% kokosa. W takim mleku śmietanka wytrąca się nawet w temperaturze pokojowej i to bardzo grubą warstwą 🙂