Bardzo proste ciasto, które nie może nie wyjść 😉 Do tego mega szybko się robi – w sam raz gdy poczułam wieczorny zew słodyczy. Zamiast fig można użyć innych owoców (np. jabłek, gruszek czy śliwek).

Co będzie potrzebne :

– 2 jajka
– 30 g brązowego cukru nierafinowanego
– 50 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
– 20 g mąki ziemniaczanej
– 2-3 świeże figi
– łyżka masła do wysmarowania formy
– dodatkowo 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego

Wykonanie :

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka – miksować krótko, tylko do połączenia składników. Obie mąki przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 19×21 cm wysmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć figi pokrojone w ok. 0,5 cm plasterki i zalać ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec ok 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości 40 cm. Przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok 5 minut, przełożyć na paterę odwracając formę do góry nogami.

image