Pieczony kurczak niby nic specjalnego, ale z dodatkiem kuskusu z pysznymi pieczonymi warzywami zyskuje nowy wymiar. Kurczaka wybierajcie najlepiej z wolnego wybiegu, nie dość że zdrowszy to jeszcze macie pewność, że nie był torturowany za życia. Przepis zaczerpnięty od Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne :
– kurczak z wolnego wybiegu (ok 1,5 kg)
– cytryna
– czubata łyżeczka kuminu
– 2 marchewki
– 2 cebule
– słoik pieczonej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka słodkiej papryki
– 250 g kuskusu
– oliwa
– sól, pieprz
Wykonanie :
Kurczaka nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć i posypać kuminem. Cutrynę przekroić na pół i wsadzić do środka kurczaka. Mięso umieścić w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180° C i dodać do naczynia cebulę pokrojoną na ćwiartki i marchewkę pokrojoną na nieduże kawałki. Piec jeszcze godzinę aż mięso będzie zrumienionne. W czasie pieczenia smarować kilkakrotnie mięso płynem z dna naczynia.
Wyjąć kurczaka z naczynia, odłożyć na bok szczelnie owijając folią aluminiową i ręcznikami by nie wystygł.
Wyciągnąć warzywa na deskę i posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić z powrotem do naczynia, które postawić na średnim ogniu. Dodać 0,5 litra wrzącej wody i dokładnie wymieszać, zeskrobując ze ścianek wszystko co się przykleiło.
Posiekać odsączoną pieczoną paprykę, dorzucić do warzyw w naczyniu razem z kolendrą, słodką papryką i kuskusem. Dodać sok z połowy cytryny wyciągniętej z kurczaka, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut by kuskus wchłonął cały płyn. Po tym czasie przemieszać kuskus widelcem i nałożyć porcje kaszy i mięsa na talerze.
Skomentuj