Kolejne starcie z naszą ulubioną dynią – tym razem pieczona z wegetariańskim nadzieniem. Można poszaleć z rodzajami kasz i warzywami – ja miałam ochotę na kaszę gryczaną a warzyw użyłam tych, które miałam pod ręką.

Co będzie potrzebne :

– nieduża dynia (np.hokaido)
– 100 g kaszy gryczanej
– 2  marchewki
– cebula
– ząbek czosnku
– 6 suszonych pomidorów
– pół słoika pieczonej papryki

– świeży tymianek
– 2 garści szpinaku
– 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
– olej kokosowy/masło klarowane

Wykonanie :

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 2-3 minuty na oleju kokosowym. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć i wrzucić pokrojone w paseczki pomidory i paprykę. Dodać kaszę gryczaną, wymieszać i wrzucić umyty szpinak. Porządnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Dynię przekroić na pół, wyjąć łyżką pestki i „wąsy”. Wypełnić farszem z kaszy z warzywami, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec pod przykryciem ok godzinę  (aż miąższ dyni będzie miękki), odkryć i piec jeszcze 5 minut by parmezan się rozpuścił.

image