Pieczona papryka jest super dodatkiem do sosów, mięsa i sałatek. Warto z niej zrobić przetwory by mieć zawsze pod ręką, szczególnie gdy będziemy mieli na nią ochotę poza sezonem. W najbliższych dniach pokażę jak można ją wykorzystać w różnych daniach 🙂

Co będzie potrzebne :

–  czerwona papryka (1 sztuka na jeden słoik ok 250 ml)
–  czosnek (1 ząbek na jeden słoik ok 250 ml)
– kawałek papryczki chilli (można pominąć)
– oliwa

Wykonanie :

Paprykę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i obracając co jakiś czas upiec, aż skórka ze wszystkich stron będzie czarna. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Gdy papryka wystygnie delikatnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Oliwę delikatnie podgrzać (nie za bardzo żeby nie zgorzkniała).
Wymyte, wyparzone i wysuszone słoiki wypełnić papryką i pokrojonymi na plasterki czosnkiem i chilli. Zalać ciepłą oliwą do przykrycia warzyw.
Zakręcić i pasteryzować (ja pasteryzuję w piekarniku – w temperaturze 130° C przez 25 minut, ale można też w garnku). Po pasteryzacji dokręcić słoiki i pozostawić do ostygnięcia do góry nogami  (na pokrywkach).

image