Pyszne mięsne szaszłyki popularne na Bałkanach. Najlepsze z grilla choć spokojnie możecie zrobić je również na patelni grillowej. U mnie z dodatkiem oryginalnego miksu przypraw z Bułgarii, ale wszystkie jego składniki pewnie znajdziecie na swojej półce z przyprawami.

Co będzie potrzebne :

– 500 g mielonego mięsa wołowego
– cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– kawałek papryczki chilli
– 4 łyżeczki przyprawy do cevapcici lub po łyżeczce: mielonej kolendry, kuminu, suszonego chilli i majeranku
– sól, pieprz
– małe jajko

Wykonanie :

Mięso wymieszać z przyprawami i bardzo drobno posiekanymi cebulą, czosnkiem i chilli. Wbić jajko i formować podłużne kotlety, w które ostrożnie wbić namoczone patyczki do szaszłyków.
Smażyć na grillu lub patelni aż będą zrumienione i zrobione w środku.

Świetnie do nich pasuje sałatka z kaszy jaglanej z burakami i kolendrą .

image

Reklamy