Nigdy bym się nie spodziewała, że jedno z najlepszych brownie jakie jadłam będzie bezglutenowe. Jest bardzo intensywnie czekoladowe, pachnie dojrzałymi bananami i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie czekolady bez laktozy otrzymacie dodatkowo ciasto bezmleczne. Przepis z niezawodnych Moich wypieków.

Co będzie potrzebne:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml naturalnego kakao (nie słodzonego)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu z daktyli / syropu klonowego / miodu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Opcjonalnie: kilka łyżeczek masła orzechowego

Wykonanie:

Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek lub miskę z czekoladą stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą).
Banany zmiksować na puree w blenderze lub malakserze. Dodać pozostałe składniki oprócz sody i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać sodę i krótko zmiksować.
Formę do pieczenia o wymiarach 19×21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (można na wierzch nałożyć masło orzechowe i drewnianym patyczkiem zrobić esy floresy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na 25-30 minut (na patyczku nie powinno być śladu surowego ciasta).