Nigdy bym się nie spodziewała, że jedno z najlepszych brownie jakie jadłam będzie bezglutenowe. Jest bardzo intensywnie czekoladowe, pachnie dojrzałymi bananami i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie czekolady bez laktozy otrzymacie dodatkowo ciasto bezmleczne. Przepis z niezawodnych Moich wypieków.
Co będzie potrzebne:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 125 g gorzkiej czekolady
- 250 ml naturalnego kakao (nie słodzonego)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 3-4 łyżki syropu z daktyli / syropu klonowego / miodu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Opcjonalnie: kilka łyżeczek masła orzechowego
Wykonanie:
Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek lub miskę z czekoladą stawiamy na większym garnku z gotującą się wodą).
Banany zmiksować na puree w blenderze lub malakserze. Dodać pozostałe składniki oprócz sody i zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać sodę i krótko zmiksować.
Formę do pieczenia o wymiarach 19×21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (można na wierzch nałożyć masło orzechowe i drewnianym patyczkiem zrobić esy floresy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na 25-30 minut (na patyczku nie powinno być śladu surowego ciasta).




Dodaj komentarz