Pyszna i orzeźwiająca lemoniada o wyraźnym żywicznym rozmarynowym posmaku. Kwaśność i charakterystyczną gorycz grejpfruta przełamujemy dodatkiem miodu, ale nie jest to konieczne jeśli lubicie smak wykręcający gębę 😉 Grejpfrut jest witaminową bombą (witaminy z grupy B i witamina C), obniża zły cholesterol i wpływa pozytywnie na pracę jelit. Także do dzieła 🙂
Co będzie potrzebne:
– gałązka rozmarynu
– 2 soczyste czerwone grejpfruty
– łyżeczka miodu
– woda
– lód
Wykonanie:
Gałązkę rozmarynu zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać 15 minut pod przykryciem. Przestudzić, wymieszać z miodem. Z grejpfrutów wycisnąć sok, dolać do naparu rozmarynowego, uzupełnić wodą do porządanej „mocy” (u mnie około 0,4 litra). Podawać z kostkami lodu.
Skomentuj