Pyszne, puszyste drożdżówki wypełnione słodkimi truskawkami i posypane kruszonką. Nieporównywalnie lepsze niż wszystkie sklepowe słodkie bułki. Do ciasta nie dodałam cukru, kruszonkę dosłodziłam syropem klonowym, ale chyba tym razem przesadziłam, bo małżonek zaprotestował na totalny brak cukru 😉 Mi takie jednak pasowały, Lucy też się zajadała i nie narzekała 😉 Przepis pochodzi z Moicb wypieków.
Co będzie potrzebne (na 8 bułek):
– 570 ml mąki (2 i 1/4 szklanki)
– 190 ml letniego mleka (3/4 szklanki)
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 60 g miękkiego masła
– 7 g suszonych drożdży
– szczypta soli
– ewentualnie: 2 łyżki brązowego cukru
– bułka tarta
– truskawki
– roztrzepane jajko do posmarowania
Na kruszonkę:
– 60 g rozpuszczonego masła
– 125 ml mąki (pół szklanki)
– 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić cukrem np brązowym)
– pasta waniliowa lub ziarenka z laski wanilii
Wykonanie:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę, drożdże, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, aż podwoi objętość.
Następnie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 8 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć lnianą ściereczką i znowu pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki zrobić głębokie wgłębienie (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką (masło wymieszać z grubsza widelcem z mąka, wanilią i syropem/cukrem, wyrabiać w palcach kruszonkę).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.
Skomentuj