Bardzo luźna wariacja na temat tradycyjnego mazurka wielkanocnego: z malinami i masą kokosową oraz z czarną porzeczką i masą ajerkoniakową. Inspiracją były przepisy z Moich Wypieków, do których wprowadziłam kilka zmian(przede wszystkim ciasto kruche jest bez cukru).

Co będzie potrzebne:

Kruchy spód (ilość na dwa blaty lub jeden duży jak u mnie):

– 350 g mąki
– 200 g zimnego masła
– 2 łyżki śmietany
– 2 żółtka

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub w malakserze, uformować kulę, wstawić do lodówki na min.30 minut.
Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć ciastem formę tworząc wysoki rant. Ja moje mazurki zrobiłam w jednej formie i przedzieliłam na pół wałeczkiem z ciasta.
Schłodzić raz jeszcze przez pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 15-20 minut (do zrumienienia). Wyjąć z pieca, przestudzić.

image

Mazurek kokosowy:

– pół słoika dżemu lub konfitury z malin
– 150 g mascarpone
– 150 g śmietanki kokosowej (gęsta część wydzielona z mleka kokosowego)
– 2 łyżki cukru pudru
– pół szklanki wiórków kokosowych

Schłodzone mascarpone i śmietankę kokosową ubić wraz z cukrem pudrem na gęsty krem, pod koniec dodając wiórki kokosowe.
Na kruchym blacie cienką warstwą rozsmarować dżem, na wierzch położyć masę kokosową. Schłodzić. Przed podaniem ozdobić.

Mazurek ajerkoniakowy:

– dżem lub konfitura z czarnej porzeczki
– 150 ml kremówki
– 150 ml ajerkoniaku
– 3 łyżeczki agaru

Kremówkę zagotować, dodać agar i bardzo dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i wlać ajerkoniak. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Blat cienko posmarować dżemem, wyłożyć masę ajerkoniakową. Schłodzić. Przed podaniem ozdobić.

image