Lekkie i puszyste, o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Pięknie wyglądają jako dekoracja stołu wielkanocnego lub w koszyku świątecznym. Moje są ozdobione polewą czekoladową i słodkimi nakrapianymi jajeczkami czekoladowymi, ale świetnie też pasuje zwykły lukier. Przydadzą się foremki do mini babeczek – na rynku pełno jest teraz silikoniwych w wiosenno-wielkanocnych kształtach. Inspiracją był przepis Nigelli, z którego jak zwykle odjęłam połowę cukru 🙂

Co będzie potrzebne:

– 125 g naturalnego jogurtu
– 75 g masła
– 2 jajka
– skórka otarta z 1 cytryny
– 150 g mąki pszennej
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 60 g drobnego cukru

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać jajka z roztopionym i przestudzonym masłem, skórką z cytryny i jogurtem.
Do mokrych składników dodać przesiane suche i wymieszać rózgą tylko do uzyskania gładkiej masy.
Foremki na mini babeczki (lub do muffinków) napełnić do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Przestudzić i wyjąć z foremek, nożem ściąć górkę z ciasta.

Reklamy