Kremowa zupa ze zdrowego topinamburu posypana aromatycznymi pieczonymi płatkami owsianymi. Pełno w niej różnych smaków (choć jak dla mnie za dużo soku cytrynowego, a za mało chrzanu), jest bardzo sycąca. Popis kulinany Małżonka, ponieważ mnie znowu dopadła jakaś wiosenna zaraza. Może ta zupa to dobra alternatywa dla świątecznego żurku?
Co będzie potrzebne (na 4 porcje):
– 70 dag topinamburu
– kolba kukurydzy
– skórka i sok z jednej cytryny (następnym razem zredukuję sok o połowę)
– duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 0,5 litra bulionu
– 0,5 litra mleka
– łyżeczka chrzanu (dałabym więcej)
Wykonanie:
Obrany topinambur i kolbę kukurydzy ugotować na półmiękko w bulionie. Wyjąć kukurydzę i nożem zdjąć ziarna. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dorzucić czosnek, kukurydzę oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę przesmażyć do lekkiego zrumienienia. Wrzucić zawartość patelni do garnka z topinamburem, wlać mleko i gotować aż bulwy zupełnie zmiękną. Przestudzić, zblendować, dodając chrzan. Przelać do garnka i znowu podgrzać.
Na czosnkowe płatki:
– 1/3 szklanki płatków owsianych
– łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku posiekane
Wszystkie składniki wymieszać w misce i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 10 minut. Posypać zupę.
Inspiracja: Jakubiak w sezonie
Skomentuj