Co będzie potrzebne:
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka rumu lub wódki
- 3 łyżki oleju
- 10 g drożdży suszonych
- 50 g cukru
Na lukier:
- Cukier puder
- Sok z cytryny
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, pod koniec dodając olej – ciasto będzie klejące więc najlepiej użyć miksera z hakiem lub maszyny do chleba (kolejność składników: płynne, sypkie i drożdże). Zostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie krótko zagnieść, rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać okrągłe 3 cm placuszki (np.kieliszkiem do wódki lub likieru). Zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 15 minut. Smażyć partiami na tłuszczu (olej lub smalec) rozgrzanym do 175°C do złotego koloru. Pączki podczas smażenia powinny być całe zanurzone w tłuszczu – można je docisnąć np pokrywką o średnicy mniejszej niż naczynie, w którym smażymy. Można też po prostu je odwrócić, gdy jedna strona będzie już rumiana.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe lukrować.
Skomentuj