Mój mąż ma ze mną trochę przekichane – jęczał wczoraj o smażonego kotleta z kurczaka i dostał…pieczone sakiewki z piersi nadziewane kaszą jaglaną z serem pleśniowym…na sałacie 😉 sorry kochanie, ale brzuch rośnie 😀

Co będzie potrzebne:

– 2 piersi z kurczaka zagrodowego
– pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 60 g sera pleśniowego (u mnie roquefort)
– szczypiorek
– pomidor
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka
– oliwa

Wykonanie:

W piersiach zrobić nożem kieszonki, natrzeć przyprawami i nasmarować oliwą. Kaszę wymieszać z pokruszonym serem i posiekanym szczypiorkiem, nadziać kieszonki. Na wierzch piersi ułożyć plastry pomidora, posypać oregano i pieprzem, polać oliwą. Wsadzić do niedużej formy tak aby mięso ściśle ją wypełniało (unikniecie wypadnięcia nadzienia). Piec około 30 minut w temperaturze 170°C.

Reklamy