Czasem bycie zbyt wygodnym i pójście na łatwiznę zostaje ukarane. Dzisiaj spotkaliśmy się z dawno nie widzianymi znajomymi i postanowiłam zrobić tort bezowy z kremem cynamonowym i powidłami śliwkowymi z…gotowych blatów bezowych. Ja wiem że beza jest słodka (i za to ją kocham), ale to była gruba przesada. Każdy (oprócz mojego męża, który wsunął trzy kawałki ) zasłodził się na maksa po jednej, niedużej porcji. Ale ogólnie polecam ten tort z bezą własnego wypieku, ponieważ połączenie śliwek i cynamonu jak zawsze rządzi 🙂
Co będzie potrzebne:
Na blaty bezowe:
– 4 duże białka
– 250 g cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne – stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.
Masę wyłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (dwa blaty o średnicy ok 24 cm).
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaty jednocześnie) przez 2 godziny w temperaturze 100°C. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik – mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
Na przełożenie:
– 500 ml kremówki
– 4 łyżki mascarpone
– łyżeczka cukru pudru
– łyżka cynamonu
– 2/3 słoika powideł śliwkowych (najlepiej bez cukru)
– posiekane orzechy (migdały lub inne ulubione).
Wykonanie:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone na sztywną masę pod koniec dodając cukier i cynamon. Na paterze ułożyć pierwszy blat, posmarować powidłami i 2/3 kremu, na to położyć drugi blat, posmarować resztą kremu i posypać orzechami.
Skomentuj