Tak jak mój ulubiony jamieoliverfoodtube nie lubię jak w kuchni coś się marnuje. Resztki z pieczonej w święta kaczki wykorzystałam dzisiaj do zrobienia szybkiego obiadu – oczywiście opcji jest bardzo dużo, u nas to co było dodane do dania było uzależnione od zapasów, bo ostatnia rzecz o jakiej dzisiaj myślimy to zakupy 😉

Co będzie potrzebne:

– resztki z pieczonego mięsa (np.kaczka, kurczak, indyk)
– kasza kuskus lub inna ulubiona
– pomarańcza
– gorgonzola
– suszona żurawina

Wykonanie:

Mięso pokroić na nieduże kawałki i podgrzać (ja wrzuciłam do sosu, który podawałam z kaczką). Kuskus zalać wrzątkiem na 5 minut (inną kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Pomarańczę wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do kaszy. Dorzucić pozostałe składniki, skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.
Co można jeszcze dodać do naszej sałatki? Liście szpinaku, granat, pestki z dyni lub słonecznika, suszone owoce, karmelizowaną cebulkę, orzechy.

Reklamy