Piersi z kaczki w sosie z miodu pitnego z kaszą jaglaną z bakaliami – tak wyglądał dziś nasz świąteczny obiad i muszę przyznać, że był pyszny 😉 kaczkę zrobiłam saute ponieważ sos jest dość wyrazisty, a poza tym zapomniałam ją zamarynować 😛 Delikatna jaglanka była świetnym uzupełnieniem dania.
Co będzie potrzebne:
– piersi z kaczki
– 250 ml miodu pitnego
– łyżka miodu
– 2 łyżki musztardy
– chilli
– świeży majeranek
– kasza jaglana
– suszone owoce: morele, figi, rodzynki
– ewentualnie orzechy
Wykonanie:
Do garnka wlać miód pitny, dodać miód, musztardę, chilli i gałązki majeranku. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok 30-40 minut). Wyjąć większe gałązki majeranku.
Naciąć skórę na piersiach kaczki nie przecinając mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, zaczynając od skóry do dołu. Z patelni zlać wytopiony tłuszcz, kaczkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 minut. Kaszę jaglaną ugotować w dwukrotnej ilości wody – gotujemy 20 minut. Posiekać suszone owoce i orzechy i wymieszać z ugotowaną jaglanką.
Piersi wyjąć z piekarnika, dać im odpocząć kilka minut, podawać z jaglanką polane sosem.
Skomentuj