Polędwiczki wieprzowe w sosie malaga – jeśli lubicie mięsa na słodko na pewno Wam przypadnie do gustu. Jeśli nie…po prostu spróbujcie, bo warto rozszerzyć sobie horyzonty kulinarne 😉 Mięso jest przyprawione zielem angielskim – zdecydowanie niedocenianą przyprawą w polskiej kuchni.

Co będzie potrzebne:

– polędwiczka wieprzowa
– ziele angielskie
– sól, pieprz
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1/2 szklanki rumu
– 1/2 szklanki gęstej śmietany
– masło klarowane

Wykonanie:

Polędwiczki oczyścić (skrawki zostawić), pokroić na porcje – około 10 cm kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i pokruszonym lub mielonym zielem angielskim. Obsmażyć krótko na maśle na patelni. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 130°C i przykryć folią aluminiową.
Na patelnię po smażeniu wrzucić skrawki pozostałe z oczyszczania polędwiczek. Podsmażyć a następnie wlać wodę. Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje i powstanie gęsty, aromatyczny wywar. Usunąć większe kawałki mięsa. Dorzucić rodzynki, rum i śmietankę, gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje (ok 15 minut).
Wyjąć polędwiczki z piekarnika, naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do samego końca. W powstałe zagłębienie nałożyć hojnie sos malaga, polać też mięso z wierzchu.

image

Reklamy