Królik pieczony w białym winie z orientalnym aromatem kuminu. Trudno stwierdzić co jest smaczniejsze – delikatne i kruche mięso czy esencjonalny sos. Razem na pewno tworzą zgrany duet 🙂 Idealne danie gdy zapraszacie gości – można przygotować wszystko wcześniej i w czasie gdy się piecze normalnie udzielać się towarzysko zamiast siedzieć w kuchni 😉 Jako dodatek polecam kuskus, który super wchłania sos.
Co będzie potrzebne:
– cały królik podzielony na 8 kawałków
– 3 ząbki czosnku
– cebula
– łyżka kuminu
– 200 ml białego wytrawnego wina
– masło klarowane
Wykonanie:
Podzielonego na części królika wsadzić do zimnej, osolonej wody na pół godziny, wyjąć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i smażyć mięso przez kilka minut z dwóch stron, w połowie wrzucając posiekany czosnek. Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, a na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dorzucić kumin i przesmażyć minutę. Przełożyć do naczynia z mięsem i zalać winem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut, połowę czasu pod przykryciem.
Skomentuj