Przepis podpatrzony u Jamiego Olivera – genialne połączenie smaków: słodkiego, pikantnego i kwaśnego, w połączeniu z orzeźwiającym ogórkiem.
Co będzie potrzebne (azjatycka sałatka z ogórka):
- kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
- sok z połowy limonki
- łyżka cukru brązowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- papryczka chilli
- ogórek zielony
- Opcjonalnie: świeża kolendra
Wykonanie:
Imbir zetrzeć na drobnej tarce do miski. Wycisnąć sok z limonki, wsypać cukier, wlać sos sosojowy, olej sezamowy i posiekaną chilli. Ogórka zielonego cienko pokroić obieraczką do warzyw (zacząć z jednej strony, pierwszą warstwę ze skórą odrzucić i kroić aż do pokazania się gniazda nasiennego, obrócić o 90º i powtórzyć czynność i tak naokoło). Plastry ogórka wrzucić do dressingu tuż przed podaniem i wymieszać. Można posypać posiekaną kolendrą.
Skomentuj