Przepis podpatrzony u Jamiego Olivera – genialne połączenie smaków: słodkiego, pikantnego i kwaśnego, w połączeniu z orzeźwiającym ogórkiem.

Co będzie potrzebne (azjatycka sałatka z ogórka):

  • kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
  • sok z połowy limonki
  • łyżka cukru brązowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • papryczka chilli
  • ogórek zielony
  • Opcjonalnie: świeża kolendra

 

Wykonanie:

Imbir zetrzeć na drobnej tarce do miski. Wycisnąć sok z limonki, wsypać cukier, wlać sos sosojowy, olej sezamowy i posiekaną chilli. Ogórka zielonego cienko pokroić obieraczką do warzyw (zacząć z jednej strony, pierwszą warstwę ze skórą odrzucić i kroić aż do pokazania się gniazda nasiennego, obrócić o 90º i powtórzyć czynność i tak naokoło). Plastry ogórka wrzucić do dressingu tuż przed podaniem i wymieszać. Można posypać posiekaną kolendrą.