Przepis podpatrzony u Jamiego Olivera – genialne połączenie smaków: słodkiego, pikantnego i kwaśnego, w połączeniu z orzeźwiającym ogórkiem.

Co będzie potrzebne (azjatycka sałatka z ogórka):

– kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
– sok z połowy limonki
– łyżka cukru brązowego
– łyżka sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– papryczka chilli
– ogórek zielony

Wykonanie:

Imbir zetrzeć na drobnej tarce do miski. Wycisnąć sok z limonki, wsypać cukier, wlać sos sosojowy, olej sezamowy i posiekaną chilli. Ogórka zielonego cienko pokroić obieraczką do warzyw (zacząć z jednej strony, pierwszą warstwę ze skórą odrzucić i kroić aż się do pokazania gniazda nasiennego, obrócić o 90º i powtórzyć czynność i tak naokoło). Plastry ogórka wrzucić do dressingu tuż przed podaniem i wymieszać.

Reklamy