Lekka sałatka w sam raz na zdrowy lunch lub jako dodatek do ciepłego posiłku. Szpinak, który jest bazą naszej sałatki, jest bogatym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dressing robi się sam więc sałatka jest z kategorii szybkich.

Co będzie potrzebne:

– liście szpinaku
– pomarańcza
– granat
– gorgonzola
– oliwa smakowa

Wykonanie: Szpinak umyć i osuszyć. Z pomarańczy wyfiletować cząstki (odkroić grubo skórę wraz z albedo, wycinać fileciki między błonkami). Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić razem ze szpinakiem do miski. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć sok. Dorzucić do sałatki nasiona granatu i wlać sok. Pokroić gorgonzolę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Polać oliwą smakową – wraz z sokiem z pomarańczy i granatu stworzy dressing.

image