Diabelnie czekoladowe i piekielnie pikantne – w sam raz na dzisiejszy straszny wieczór 😉 babeczki są proste i szybkie do zrobienia, wspaniałe połączenie gorzkiej czekolady, której intensywny smak czuć od pierwszego kęsa i pikantności chilli, która uwalnia się po chwili. Uwaga: mogą rozpalić zmysły 😉
Co będzie potrzebne (12 średnich babeczek):
– 100 g masła
– 80 g gorzkiej czekolady 70%
– 2 jajka
– 100 g cukru
– 75 g mąki pszennej
– 25 g zmielonych migdałów
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chilli (lub mniej, jeśli nie lubicie bardzo ostrego – zacznijcie od np. pół łyżeczki)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać aż sos będzie gładki. Przestudzić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, końcówką do ubijania białek, aż do uzyskania jasnej piany o trzykrotnie większej objętości (zajmie to kilka minut na wysokiej prędkości miksera). Zmniejszyć prędkość miksera i dodać przestudzoną czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać tylko do połączenia.
W tym momencie spróbować czy nie trzeba dodać więcej chilli – ostry smak ma być wyczuwalny.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 160ºC, przez około 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Na patyczku mogą być strzępki mokrego, lecz nie surowego ciasta.
Wyjąć, wystudzić.
Przygotować polewę czekoladową: 100 ml śmietany kremówki podgrzać prawie do wrzenia, odstawić z palnika i wrzucić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Odstawić na 2 minuty po czym wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu, można na chwilę włożyć do lodówki. Smarować wierzch babeczek grubą warstwą.
Skomentuj